Nadýchané lievance sú jedným z najobľúbenejších a najchutnejších raňajkových jedál, ktoré si získali srdcia ľudí po celom svete. A nesmelo chýbať ani to moje. :) Tieto lievance majú jemnú, nadýchanú konzistenciu a sú ľahučké ako pierko vďaka zámene klasického mlieka za cmar, ktorý robí v ceste zázraky! A v recepte na lievance nájdeš tentokrát aj fotorecept, s ktorým zvládneš prípravu s ľahkosťou a bez obáv. Tieto nadýchané lievance sú skvelou voľbou na začiatok dňa, keď si chceš dopriať pomalé radostné raňajky, na víkendový brunch alebo ako netradičný dezert. Môžeš ich podávať s ovocným rozvarom, čerstvým ovocím, gréckym jogurtom, tvarohom, pokvapkané medom či javorovým sirupom. Zakaždým budú dokonalé. Tento recept nájdeš aj v mojej prvej kuchárskej knihe.
Vyskúšaj aj moje ďalšie inšpirácie na sladké raňajky - na blogu nájdeš jablkové lievance s ovsenými vločkami, banánové lievance, babičkine dolky, recept na najlepšie jemné palacinky, pečenú ovsenú kašu, jednoduchý banánový chlieb, či chrumkavú domácu granolu.
Ingrediencie
na 20 lievancov
130 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
130 g polohrubej pšeničnej múky
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
2 vajcia
50 g trstinového cukru
50 g rozpusteného masla
480 ml cmaru
štipka soli
Lievance
Jednoduché lievance - nadýchané a ľahké ako pierko
1 V miske zmiešame špaldovú a pšeničnú múku, štipku soli, prášok do pečiva a jedlú sódu. V druhej miske ručne metličkou vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme vlažné maslo, cmar a premiešame. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, aby sa nezrazili. Tekuté ingrediencie nalejeme k suchým a zľahka miešame, kým sa nespoja. V ceste by mali zostať malé hrudky, ktoré zmiznú počas pečenia. Vďaka nim budú lievance nadýchané, kypré a jemné. Cesto necháme odležať na kuchynskej linke 45 až 60 minút.
2Na zohriatu panvicu dáme rozpustiť trochu kokosového tuku (ak použiješ panvicu s nepriľnavou úpravou, tuk nie je potrebné pridávať). Naberačkou nalejeme cesto na rozpálenú panvicu. Keď spodná strana zhnedne, lievanec obrátime na druhú stranu a opäť pečieme dozlatista. Pokračujeme, až kým neminieme všetko cesto. Lievance môžeme potrieť jemným osladeným tvarohom, ozdobiť ovocím a poliať troškou medu alebo javorového sirupu.
Časté otázky k lievancom
Aké ingrediencie sú potrebné na lievance?
Na prípravu základných lievancov budeš potrebovať múku, mlieko, vajcia, droždie, trochu cukru a soľ.
Potrebujem použiť prášok do pečiva?
Kypriaci prášok je potrebný na to, aby cesto rástlo a bolo nadýchané. Namiesto kypriaceho prášku do pečiva môžeš použiť jedlú sódu alebo droždie (v tom prípade nechám najprv vykysnúť kvások).
Aká je správna konzistencia cesta na lievance?
Cesto by malo byť hladké a vzdušné s malými bublinkami, ktoré sú v ceste vďaka použitiu kypridla a cmaru.
Ako sa dá docieliť, aby boli lievance nadýchané?
Lievance sú nadýchané vďaka použitiu kypriaceho prášku do pečiva - cesto je vzdušnejšie alebo droždia. Odporúčam preto pri príprave lievancov použiť buď prášok do pečiva alebo droždie, prípadne kvások.
Akú panvicu použiť na lievance?
Na lievance sa najlepšie hodí lievancová panvica s nepriľnavou úpravou - vtedy nemusíme použiť tuk. Ja rada pridávam aj trochu tuku, lievance majú potom zlatistú farbu a za mňa sú aj chutnejšie.
Aký je najlepší spôsob ako uchovať zvyšné lievance?
Lievance, ktoré nezjeme v daný deň, odložíme po vychladnutí do nádoby s vekom a vložíme do chladničky. Na druhý deň ich zohrejeme v teplovzdušnej fritéze alebo v rúre na nižšej teplote, stačí pár minút. Lievance chutia najlepšie čerstvé, určite ich však môžeš pripraviť aj vopred a následne ich len ohriať.
Aké polevy alebo náplne sú najlepšie na lievance?
Fantázii sa tu medze nekladú, ja používam najradšej grécky jogurt, jemný tvaroh, kyslú smotanu alebo šľahačku. Pridávam ovocný rozvar, čerstvé ovocie, posypem domácou granolou alebo polejem trochou medu či javorového sirupu alebo roztopenou čokoládou.
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
Nadýchané lievance sú jedným z najobľúbenejších a najchutnejších raňajkových jedál, ktoré si získali srdcia ľudí po celom svete. A nesmelo chýbať ani to moje. :) Tieto lievance majú jemnú, nadýchanú konzistenciu a sú ľahučké ako pierko vďaka zámene klasického mlieka za cmar, ktorý robí v ceste zázraky! A v recepte na lievance nájdeš tentokrát aj fotorecept, s ktorým zvládneš prípravu s ľahkosťou a bez obáv. Tieto nadýchané lievance sú skvelou voľbou na začiatok dňa, keď si chceš dopriať pomalé radostné raňajky, na víkendový brunch alebo ako netradičný dezert. Môžeš ich podávať s ovocným rozvarom, čerstvým ovocím, gréckym jogurtom, tvarohom, pokvapkané medom či javorovým sirupom. Zakaždým budú dokonalé. Tento recept nájdeš aj v mojej prvej kuchárskej knihe.
Vyskúšaj aj moje ďalšie inšpirácie na sladké raňajky - na blogu nájdeš jablkové lievance s ovsenými vločkami, banánové lievance, babičkine dolky, recept na najlepšie jemné palacinky, pečenú ovsenú kašu, jednoduchý banánový chlieb, či chrumkavú domácu granolu.
Ingrediencie
na 20 lievancov
130 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
130 g polohrubej pšeničnej múky
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
2 vajcia
50 g trstinového cukru
50 g rozpusteného masla
480 ml cmaru
štipka soli
Lievance
Jednoduché lievance - nadýchané a ľahké ako pierko
1 V miske zmiešame špaldovú a pšeničnú múku, štipku soli, prášok do pečiva a jedlú sódu. V druhej miske ručne metličkou vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme vlažné maslo, cmar a premiešame. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, aby sa nezrazili. Tekuté ingrediencie nalejeme k suchým a zľahka miešame, kým sa nespoja. V ceste by mali zostať malé hrudky, ktoré zmiznú počas pečenia. Vďaka nim budú lievance nadýchané, kypré a jemné. Cesto necháme odležať na kuchynskej linke 45 až 60 minút.
2Na zohriatu panvicu dáme rozpustiť trochu kokosového tuku (ak použiješ panvicu s nepriľnavou úpravou, tuk nie je potrebné pridávať). Naberačkou nalejeme cesto na rozpálenú panvicu. Keď spodná strana zhnedne, lievanec obrátime na druhú stranu a opäť pečieme dozlatista. Pokračujeme, až kým neminieme všetko cesto. Lievance môžeme potrieť jemným osladeným tvarohom, ozdobiť ovocím a poliať troškou medu alebo javorového sirupu.
Časté otázky k lievancom
Aké ingrediencie sú potrebné na lievance?
Na prípravu základných lievancov budeš potrebovať múku, mlieko, vajcia, droždie, trochu cukru a soľ.
Potrebujem použiť prášok do pečiva?
Kypriaci prášok je potrebný na to, aby cesto rástlo a bolo nadýchané. Namiesto kypriaceho prášku do pečiva môžeš použiť jedlú sódu alebo droždie (v tom prípade nechám najprv vykysnúť kvások).
Aká je správna konzistencia cesta na lievance?
Cesto by malo byť hladké a vzdušné s malými bublinkami, ktoré sú v ceste vďaka použitiu kypridla a cmaru.
Ako sa dá docieliť, aby boli lievance nadýchané?
Lievance sú nadýchané vďaka použitiu kypriaceho prášku do pečiva - cesto je vzdušnejšie alebo droždia. Odporúčam preto pri príprave lievancov použiť buď prášok do pečiva alebo droždie, prípadne kvások.
Akú panvicu použiť na lievance?
Na lievance sa najlepšie hodí lievancová panvica s nepriľnavou úpravou - vtedy nemusíme použiť tuk. Ja rada pridávam aj trochu tuku, lievance majú potom zlatistú farbu a za mňa sú aj chutnejšie.
Aký je najlepší spôsob ako uchovať zvyšné lievance?
Lievance, ktoré nezjeme v daný deň, odložíme po vychladnutí do nádoby s vekom a vložíme do chladničky. Na druhý deň ich zohrejeme v teplovzdušnej fritéze alebo v rúre na nižšej teplote, stačí pár minút. Lievance chutia najlepšie čerstvé, určite ich však môžeš pripraviť aj vopred a následne ich len ohriať.
Aké polevy alebo náplne sú najlepšie na lievance?
Fantázii sa tu medze nekladú, ja používam najradšej grécky jogurt, jemný tvaroh, kyslú smotanu alebo šľahačku. Pridávam ovocný rozvar, čerstvé ovocie, posypem domácou granolou alebo polejem trochou medu či javorového sirupu alebo roztopenou čokoládou.