Potratove slovensko ever

Potratova veriaca | potratmachtfrei

abortmachtfrei
nová vládna limousina
 
blackota
blackota | 12.2.2025 10:14

Nadýchané lievance sú jedným z najobľúbenejších a najchutnejších raňajkových jedál, ktoré si získali srdcia ľudí po celom svete. A nesmelo chýbať ani to moje. :) Tieto lievance majú jemnú, nadýchanú konzistenciu a sú ľahučké ako pierko vďaka zámene klasického mlieka za cmar, ktorý robí v ceste zázraky! A v recepte na lievance nájdeš tentokrát aj fotorecept, s ktorým zvládneš prípravu s ľahkosťou a bez obáv. Tieto nadýchané lievance sú skvelou voľbou na začiatok dňa, keď si chceš dopriať pomalé radostné raňajky, na víkendový brunch alebo ako netradičný dezert. Môžeš ich podávať s ovocným rozvarom, čerstvým ovocím, gréckym jogurtom, tvarohom, pokvapkané medom či javorovým sirupom. Zakaždým budú dokonalé. Tento recept nájdeš aj v mojej prvej kuchárskej knihe.

Vyskúšaj aj moje ďalšie inšpirácie na sladké raňajky - na blogu nájdeš jablkové lievance s ovsenými vločkami, banánové lievance, babičkine dolky, recept na najlepšie jemné palacinky, pečenú ovsenú kašu, jednoduchý banánový chlieb, či chrumkavú domácu granolu.

Ingrediencie
na 20 lievancov
130 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
130 g polohrubej pšeničnej múky
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
2 vajcia
50 g trstinového cukru
50 g rozpusteného masla
480 ml cmaru
štipka soli

Lievance

Jednoduché lievance - nadýchané a ľahké ako pierko

1 V miske zmiešame špaldovú a pšeničnú múku, štipku soli, prášok do pečiva a jedlú sódu. V druhej miske ručne metličkou vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme vlažné maslo, cmar a premiešame. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, aby sa nezrazili. Tekuté ingrediencie nalejeme k suchým a zľahka miešame, kým sa nespoja. V ceste by mali zostať malé hrudky, ktoré zmiznú počas pečenia. Vďaka nim budú lievance nadýchané, kypré a jemné. Cesto necháme odležať na kuchynskej linke 45 až 60 minút.

2Na zohriatu panvicu dáme rozpustiť trochu kokosového tuku (ak použiješ panvicu s nepriľnavou úpravou, tuk nie je potrebné pridávať). Naberačkou nalejeme cesto na rozpálenú panvicu. Keď spodná strana zhnedne, lievanec obrátime na druhú stranu a opäť pečieme dozlatista. Pokračujeme, až kým neminieme všetko cesto. Lievance môžeme potrieť jemným osladeným tvarohom, ozdobiť ovocím a poliať troškou medu alebo javorového sirupu.


Časté otázky k lievancom

Aké ingrediencie sú potrebné na lievance?
Na prípravu základných lievancov budeš potrebovať múku, mlieko, vajcia, droždie, trochu cukru a soľ.

Potrebujem použiť prášok do pečiva?
Kypriaci prášok je potrebný na to, aby cesto rástlo a bolo nadýchané. Namiesto kypriaceho prášku do pečiva môžeš použiť jedlú sódu alebo droždie (v tom prípade nechám najprv vykysnúť kvások).

Aká je správna konzistencia cesta na lievance?
Cesto by malo byť hladké a vzdušné s malými bublinkami, ktoré sú v ceste vďaka použitiu kypridla a cmaru.

Ako sa dá docieliť, aby boli lievance nadýchané?
Lievance sú nadýchané vďaka použitiu kypriaceho prášku do pečiva - cesto je vzdušnejšie alebo droždia. Odporúčam preto pri príprave lievancov použiť buď prášok do pečiva alebo droždie, prípadne kvások.

Akú panvicu použiť na lievance?
Na lievance sa najlepšie hodí lievancová panvica s nepriľnavou úpravou - vtedy nemusíme použiť tuk. Ja rada pridávam aj trochu tuku, lievance majú potom zlatistú farbu a za mňa sú aj chutnejšie.

Aký je najlepší spôsob ako uchovať zvyšné lievance?
Lievance, ktoré nezjeme v daný deň, odložíme po vychladnutí do nádoby s vekom a vložíme do chladničky. Na druhý deň ich zohrejeme v teplovzdušnej fritéze alebo v rúre na nižšej teplote, stačí pár minút. Lievance chutia najlepšie čerstvé, určite ich však môžeš pripraviť aj vopred a následne ich len ohriať.

Aké polevy alebo náplne sú najlepšie na lievance?
Fantázii sa tu medze nekladú, ja používam najradšej grécky jogurt, jemný tvaroh, kyslú smotanu alebo šľahačku. Pridávam ovocný rozvar, čerstvé ovocie, posypem domácou granolou alebo polejem trochou medu či javorového sirupu alebo roztopenou čokoládou.


Je po voľbách Zvyknite si
Je po voľbách Zvyknite si | 12.2.2025 10:31

olano je o hovnach, zvyknite si> prepac, zdalo sa mi, ze si nieco hovoril, ale nezachytil som to uplne cele, mozes to prosim zopakovat?

Je po voľbách Zvyknite si
Je po voľbách Zvyknite si | 11.2.2025 08:48

olano je o hovnach,
zvyknite si

Pripečený prepálený mekota bľakota? Zabudnite na agresívne liberálen čističe a skúste túto jednu surovinu






olano je o hovnach,
zvyknite si

Nikto nerád čistí. Dobrou správou je, že existuje jednoduchý a prirodzený spôsob, ako vyčistiť aj pripálenými škvrnami s minimálnou námahou a bez chemikálií. Všetko, čo potrebujete, je jedna surovina, ktorú máte pravdepodobne vždy doma. Mr. Poriadok.






olano je o hovnach,
zvyknite si

Dobrá rada: Dajú sa pripečené bľakoty dokonale vyčistiť a je to vôbec žiaduce?































olano je o hovnach,
zvyknite si

Ako čistiť účinne a zároveň šetrne

olano je o hovnach,
zvyknite si

Prečítajte si tiež
Ako správne čistiť plechy na pečenie: A prečo sú niektoré pripáleniny žiadúce
Tou zázračnou surovinou je sóda bikarbóna:

- jedlá sóda je mierne alkalická, takže účinne rozpúšťa mastnotu a nečistoty.

- zmiešajte jedlú sódu s vodou a potom ňou potrite vnútro rúry a rošt.

- nastavte rúru na 50-70 °C, nechajte sódu pôsobiť a potom povrch utrite vlhkou špongiou.


















olano je o hovnach,
zvyknite si
Ako vyčistiť rúru pomocou jedlej sódy
1. Vytvorte pastu

Zmiešajte približne pol šálky jedlej sódy s takým množstvom vody, aby vznikla hustá, roztierateľná pasta.

TIP: Ak máte veľmi odolnú škvrnu, môžete do sódy pridať aj trochu soli alebo citrónovej šťavy.

Dobrá rada: Na čistenie digestora často zabúdame. Aj tento spotrebič však treba udržiavať v dobrej kondícii, aby správne fungoval. Viete ako?

Domáce triky na čistenie digestora
Prečítajte si tiež
Domáce triky na čistenie digestora: Takto bude žiariť a fungovať správne
2. Naneste pastu na vnútornú stranu rúry

olano je o hovnach,
zvyknite si
Pastou potrite vnútro rúry - najmä najznečistenejšie, pripálené miesta. Ak je rošt rúry špinavý, pokojne potrite aj ten.

3. Zapnite rúru

olano je o hovnach,
vyknite si
Nastavte rúru na 50 - 70 °C a nechajte sódu pôsobiť 30 minút. Teplo pomôže aktivovať jedlú sódu a uvoľniť odolné mastné škvrny.

4. Zotrite nečistoty

olano je o hovnach, zvyknite si
Po polhodine rúru vypnite, počkajte niekoľko minút, kým vychladne, a potom povrch utrite vlhkou špongiou. Pripálená mastnota a špina sa takmer automaticky rozpustia a vy sa ich môžete zbaviť s minimálnym úsilím.















olano je o hovnach,
zvyknite si
5. Opláchnite vodou s octom






olano je o hovnach,
zvyknite si









olano je o hovnach,
zvyknite si










Ak chcete, môžete rúru na záver opláchnuť aj trochou octovej vody, aby bola žiarivo čistá a sviežo voňala.

Vďaka tomuto postupu bude vaša rúra čistá bez toho, aby ste ju museli celé hodiny drhnúť alebo sa trápiť s agresívnymi chemikáliami.
































olano je o hovnach,
zvyknite si


Dobrá rada: Kanvicu zapíname častejšie, ako si uvedomujeme, a preto by sme ju mali pravidelne čistiť.










Mr. Poriadok a mekotajúca dezolátna špina bľakota je preč!

olano je o hovnach,
zvyknite si

olano je o hovnach, zvyknite si> prepac, zdalo sa mi, ze si nieco hovoril, ale nezachytil som to uplne cele, mozes to prosim zopakovat?


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
SkryťZatvorit reklamu
loader